Høring

En opdateret udviklingsplan for Fremtidens Havn er i høring fra 14. januar til 11. marts 2025. Som en del af høringen afholder vi borgermøde onsdag den 26. februar 2025 kl. 16.30-18.30 på det nye SIMAC.

Indsend dit høringssvar fra 14. januar på deltag.svendborg.dk
Foto © Tom Andreassen

Vision

Svendborg Havn skal være en åben og bæredygtig bydel med rod i den maritime arv – her skal arbejdspladser, uddannelser og boliger leve i tæt samspil med kulturelle tilbud og aktiviteter på vandet.

Vi tror på, at havnen fortsat er en vigtig brik i svendborggensernes fortælling - og i fortællingen om Svendborg i forhold til omverdenen, tilflytterne og turisterne.

- Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune

Fra vision til virkelighed

Visionen for Fremtidens Havn er den samme som i 2014, hvor vi fik den første udviklingsplan for havnen - og det er den, fordi den giver mening. 

Udviklingen af et nyt byområde er et langt sejt træk. Derfor er det vigtigt at fastholde blikket på visionen, når mange interesser skal afbalanceres, og der skal træffes beslutninger og prioriteres midler.

Udviklingsplanen danner grundlag for at træffe strategiske valg i forbindelse med lokalplaner og projekter, også selvom tidshorisonten for realisering kan ændre sig undervejs.

Udviklingen af havnen bygger på en stærk historie og identitet, som er skabt over lang tid. Fra naturhavnen med bløde brinker over sejlskibsæraen, stålskibsæraen og udbygningen med kajer, værfter og siloer i forbindelse med industrialiseringen frem til en gradvist mere blandet bydel i dag. 

Bæredygtig byudvikling

Udviklingen af havnen skal ske på en bæredygtig måde.

I Svendborg Kommune arbejder vi med et helhedsorienteret bæredygtighedsbegreb. Det betyder, at vi arbejder for, at kommunen er i økonomisk, social og miljømæssig balance.

Vi definerer derfor bæredygtighed ved:

  • mindst mulig miljøpåvirkning
  • økonomisk balance
  • social balance 

I praksis sker der en afvejning i det konkrete arbejde, hvor det kan forekomme, at enten mindst mulig miljøpåvirkning, det økonomiske eller de sociale forhold vægter mere end de to øvrige.

FN's verdensmål udgør den overordnede ramme for de valgte målsætninger for udviklingsplanen, men ikke alle verdensmålene er lige centrale i denne sammenhæng.

For at vurdere verdensmålenes relevans i forhold til udviklingsplanen er de gennemgået enkeltvis med de delmål og indikatorer, som anvendes til at bedømme opfyldelsen af FN’s verdensmål.

Målsætninger for bæredygtighed