Høring

En opdateret udviklingsplan for Fremtidens Havn er i høring fra 14. januar til 11. marts 2025. Som en del af høringen afholder vi borgermøde onsdag den 26. februar 2025 kl. 16.30-18.30 på det nye SIMAC.

Indsend dit høringssvar fra 14. januar på deltag.svendborg.dk

Strategi for kulturmiljøer og bevaringsværdi

Vi vil bevare og udvikle kulturmiljøer og bevaringsværdier, både til lands og til vands, samt sikre en aktiv formidling af disse.

Danmarks bedst bevarede industrihavn

Svendborg Havn har i århundreder været udgangspunkt for vækst og udvikling for Sydfyn og havnens betydning kan stadig aflæses i en række velbevarede kulturmiljøer og enkeltbygninger.

Tilsammen kan disse betegnes som Svendborgs maritime kulturarv sammen med f.eks. gamle træ- og stålskibe, som fylder en del i havnen og mange hjemmehørende søfolk, som med aktiviteter og interesse for udviklingen er med til at skabe liv.

”Svendborg Havns styrke er den store bredde i de bevarede miljøer, der hver for sig rummer fortællinger om typiske aktiviteter på erhvervshavnen og viser vigtige historiske perioder. Industrisamfundets udvikling afspejles tydeligt i havnens velbevarede bygninger, der fortæller om forsyningsvirksomhed, kornhandel, trælast, dampmøller, tidlige fabrikker, korn- og foderstofvirksomhed og ikke mindst skibsbyggeri. Fortællingen om den transportmæssige omvæltning i anden halvdel af 1800-tallet er desuden stærkt repræsenteret i form af dampskibsmole, kvægtorv og den nærliggende godsbanegård. Samtidig er havnens særtræk af stor kulturhistorisk værdi, bl.a. de mange små mæglerkontorer og boder, den private havn fra kornsalgsperioden – Baagøes Plads – det sjældne gasværksmiljø og ikke mindst værfterne, som var så karakteristisk for egnen.” (citat: Industrisamfundets havne 1840-1970).

Svendborg Havns kulturhistoriske rolle er dels beskrevet gennem otte kulturmiljøer, dels gennem en lang række udpegede bevaringsværdige bygninger.

Det kan være en stor udfordring at bevare og synliggøre kulturarven og samtidig sikre udviklingsmuligheder. Men det er også et stort potentiale for at skabe en endnu mere attraktiv og interessant havn.

Udpegningen af kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger betragtes derfor ikke som en hindring for omdannelse, men som et redskab til at synliggøre de historiske fortællinger og udnytte dem i havnens fremtidige udvikling.

Kommuneplanen indeholder overordnede mål for havnens kulturmiljøer, de bærende bevaringsværdier for hvert enkelt kulturmiljø samt forslag til indsatser.

Det gør vi

Bevaring og udvikling af kulturmiljøer og bevaringsværdier skal sikres via følgende strategi:

  • Kulturmiljøernes særlige kvaliteter skal være udgangspunkt for at styrke og udvikle det enkelte område.
  • De bærende bevaringsværdier i det enkelte kulturmiljø skal bevares og synliggøres.
  • Bygninger med bevaringsværdi 1-4 må ikke nedrives uden Kommunalbestyrelsens godkendelse.
  • Kulturmiljøet kan, såfremt de oprindelige aktiviteter afvikles, overgå til nye byfunktioner under hensyntagen til områdets bærende bevaringsværdier.
  • Inden for kulturmiljøet skal udviklingen ske på baggrund af stedets kvaliteter, særpræg og lokale identitet.
  • Den sejlende kulturarv skal fortsat sikres plads, synlighed og tilgængelighed.
  • Formidling af Geopark Det Sydfynske Øhavs hovedtemaer geologi, klima og kulturarv og deres betydning for øhavet skal indtænkes.