Strategi for grøn struktur
Vil vil styrke og udvikle sammenhængende grønne forløb, grønne byrum, kantzoner og generelt tilføre mere bynatur.
Havnearealer og grønne forløb
Svendborg Havn ligger smukt i de overordnede landskabstræk, men har i kraft af sin fortid som tungt erhvervsområde kun få grønne elementer og forbindelser til rekreative muligheder.
Grønne kiler fra Christiansminde i øst og Ørkild i nord strækker sig mod havnen, og har potentiale til at blive forbundet med mindre grønne områder og byrum og skabe mere sammenhængende natur.
Med projektet Den Grønne Tråd, herunder etablering af Havnetrappen, og Linjeparken langs stationsområdet er der taget de første skridt i retning af at skabe flere sammenhængende, grønne byrum.
Den planlagte Geohavnepark vil tilføre et nyt offentligt byrum omkring hovedtemaerne geologi, kulturarv og natur i Geopark Det Sydfynske Øhav.
Geohavneparken vil styrke det grønne forløb og være afgørende for oplevelsen af en sammenhængende forbindelse langs kajkanten.
Med genåbning af Kobberbækken gennem ny bebyggelse på Godsbanearealet skabes der en strategisk vigtig forbindelse mellem på den ene side et historisk, grønt og rekreativt område ved Ørkild og på den anden side bymidten og havnen.
Det gør vi
Sammenhængende grønne forløb, byrum, kantzoner og mere bynatur skal sikres via følgende strategi:
- Områdets store, grønne træk fra Christiansminde og Ørkild/Kobberbækken skal udvikles og styrkes for at skabe sammenhæng mellem havnen og de nærliggende byområder.
- Den Grønne Tråd og forløbet langs Mølledammen skal udvikles og styrkes for at skabe sammenhæng mellem bymidtens grønne områder og havnen.
- Der skal tilføres grønne oaser, lommeparker og byrum med gode opholds- og legemuligheder for beboere, daglige brugere og besøgende.
- Et grønt forløb på langs af havnen skal binde områderne sammen.
- I forbindelse med nye bygge- og anlægsprojekter samt udbud af arealer skal der stilles krav om etablering af grønne kantzoner.
- I forbindelse med nye bygge- og anlægsprojekter samt udbud af arealer skal der stilles krav om i videst muligt omfang at tilføre mere bynatur, fx i form af bytræer, facadebeplantning mv.
- Der skal anvendes hjemmehørende arter, som skal have gode vækstbetingelser.
- Bygherre skal dokumentere en biofaktor på min 0,5.