Strategi for bebyggelse
Vi vil bidrage til mest mulig genanvendelse og sikre, at nybyggeri tilpasses konteksten og udføres med lavest muligt klimaaftryk.
Bevaring, genbrug of tilpasning af byggeri
Havnens bygningsstruktur afspejler de mange forskellige typer af aktiviteter, der har foregået på havnen: pakhuse og siloer fra flere forskellige epoker, toldkontor og toldvagter, småhuse og boder fra kul- og tømmerpladser, gasværksbygninger, værftsbygninger osv.
De forskellige typer bygninger er med til at give havnen sin variation, charme og tiltrækningskraft.
Variationen i bygningsstrukturen kommer bl.a. til udtryk via:
- Bygningsstørrelser fra én etages småbygninger og flade pakhuse til værftshaller og 50 m høje kornsiloer, som sprænger byens sædvanlige skala
- Materialevalg, som fortrinsvis er beton og tegl, men også træbeklædning på lader og
-pakhuse og skifer på tage - Arkitektur, facader og detaljering med stor variation fra nøgterne, industrielle facader til fine murede byggerier med gesimser, fremspring og forskellige murstensforbandter
- Kulturhistorisk udtryk, hvor mange stilarter fra havnens lange historie er repræsenteret, fra klassicisme og historicisme over nationalromantik til modernisme.
Det er vigtigt for den samlede oplevelse af området, at både genbrug af eksisterende bygninger og nybyggeri tilfører havnen nye kvaliteter, både arkitektonisk og funktionelt.
Her spiller valg af materialer, detaljer og udformning af kantzoner en helt afgørende rolle. Disse elementer giver området menneskelig skala og taler til sanserne.
Udviklingsplanen illustrerer med en række fremtidsbilleder, hvordan strategien for bevaring, genbrug og tilpasning af nybyggeri kan udmøntes i virkeligheden.
Det gør vi
Mest mulig genbrug af eksisterende bygninger og tilpasning af nybyggeri skal sikres via følgende strategi:
- Eksisterende byggeri skal i størst muligt omfang genbruges og om nødvendigt transformeres til nye anvendelse i respekt for de kulturmiljøer, de indgår i.
- Nyt byggeri skal udføres med høj arkitektonisk kvalitet.
- Sigtelinjer som visuel forbindelse mellem havnen, sundet og byen skal sikres og friholdes for bebyggelse.
- Ny bebyggelse skal bidrage til at formidle gode overgange mellem nyt og gammelt, forskellige skalaer og mellem havnen og de omkringliggende byområder.
- Arkitektur, husdybde, taghældning, valg af materialer og detaljer skal tage udgangspunkt i genkendelige typologier og have klare referencer til stedet.
- Volumen, tæthed og højder skal varieres og tilpasses under hensyn til stedets kontekst.
- Der skal sikres et godt mikroklima omkring alle bygninger via studier af sol, skygge og vind.
- Stueetager skal fremtræde åbne, inviterende og med en særlig bearbejdning, mod offentlige byrum og kajer.
- Kantzoner skal bidrage til en god overgang mellem stueetager, indgange og offentlige byrum ved at integrere praktiske funktioner, ophold og grønt.
- I forbindelse med kommunale byggerier og anlæg samt udbud af kommunale arealer, stilles der krav om anlæg og drift med det lavest mulige klimaaftryk.
- I forbindelse med planlægning for og dialog om privat byggeri skal der tilsvarende være fokus at sikre det lavest mulige klimaaftryk.
- Energiforsyning af bygninger skal i videst muligt omfang ske med vedvarende energi.