Høring

En opdateret udviklingsplan for Fremtidens Havn er i høring fra 14. januar til 11. marts 2025. Som en del af høringen afholder vi borgermøde onsdag den 26. februar 2025 kl. 16.30-18.30 på det nye SIMAC.

Indsend dit høringssvar fra 14. januar på deltag.svendborg.dk
Foto © COBE

Godsbanearealet og Kobberbækken

Et blandet bykvarter, en havnepark for rekreativt ophold samt åbning af Kobberbækken.

Fremtidsbillede

Godsbanen bliver et kvarter der både vender sig udad og indad. Mod syd åbner de store volumener til uddannelser og erhverv sig mod Den Blå Kant. Bagved udvikles et boligområde der orienterer sig mod den frilagte Kobberbæk.

Området rummer dermed to rekreative strøg. Den Blå Kant som et sammenhængende, primært byrum gennem hele havnen og Kobberbækken som et blå/grønt strøg både til glæde for de lokale beboere og som en rekreativ forbindelse fra havnen mod bydele og grønne områder mod øst og nord.

Omkring hovedpumpestationen i områdets sydvestlige del etableres en havnepark med rekreativt ophold og aktiviteter. Geoavneparken bliver et udendørs formidlingscenter i børnehøjde om Sydfyns natur og kultur i den UNESCO-certificerede Geopark Det Sydfynske Øhav.

Delområdet omfatter også det maritime kraftcenter, som med Udviklingsplanen fra 2014 og konkurrencen om SIMAC i 2018 blev planlagt på Nordre Kaj.

Læs mere

Vandet kommer

I Svendborg Kommunes strategi for klimatilpasning ligger Godsbanen uden for beskyttelseslinjen i forhold til højvande og stormflod. Samtidig gennemstrømmes området af den fritlagte Kobberbæk. Det giver både udfordringer og muligheder. Bebyggelsen placeres på plinte, som dels sikrer områdets bebyggelse, dels udgør beskyttelseslinjen for den bagvedliggende by. Kobberbækken etableres samtidig gennem bebyggelsen i et forløb, der kan rumme de stigende regnmængder og ekstremhændelser. Kobberbækken og dens brinker bliver en blågrøn kile gennem området.